Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Działanie kosmetyczne

  • Stosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje skórę i włosy (emolient tzw. tłusty).
  • Wykazuje działanie przeciwstarzeniowe, dzięki czemu skóra staje się bardziej sprężysta, odżywiona i wygładzona.
  • Stosowany w produktach do pielęgnacji włosów zapobiega ich łamliwości, wzmacnia je i regeneruje po zabiegach fryzjerskich.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Argania Spinosa Kernel Oil jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: W oparciu o dostępne dane CIR stwierdził, że substancja jest bezpieczna do stosowania w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Olej arganowy pozyskiwany jest z owoców drzewa arganowego, które przede wszystkim rośnie w Maroku. Olej zawiera około 45-55% kwasu oleinowego, 28-36% kwasu linolowego, 10-15% kwasu palmitynowego i 5-7% kwasu stearynowego. Olej arganowy dzięki swoim właściwościom stosowany jest w szerokiej gamie produktów kosmetycznych, np. szampony do włosów, olejki do włosów, kremy do twarzy, w kosmetykach do makijażu (podkłady, korektory, pudry).

Analizuj składy kosmetyków!

Aplikacja dostępna jest na telefonach z system Android oraz iOS. Wystarczy, że klikniesz poniżej w jeden z wybranych systemów, a zostaniesz przeniesiony bezpośrednio do sklepu, by móc pobrać aplikację na swój telefon.

Ceteareth-55

Zobacz