Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Emulgator W/O, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Pełni rolę modyfikatora reologii, czyli poprawia konsystencję i zwiększa lepkość kosmetyku. Pełni również rolę stabilizatora emulsji, czyli chroni (np. krem) przed rozwarstwianiem, przedłuża trwałość. Substancja zmętniająca, nadaje perłowy kolor kosmetykom. Stosowana również jako lepiszcze, czyli wiąże inne składniki w kosmetykach

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Nadaje połysk.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Behenic Acid jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych bez ograniczeń. Cosmetic Ingredient Review: Panel ekspertów Cosmetic Ingredient Review (CIR) ocenił bezpieczeństwo 102 kwasów tłuszczowych i soli kwasów tłuszczowych zauważając, że składniki te mogą powodować podrażnienie skóry. Ponadto stwierdzono, że wielonienasycone kwasy tłuszczowe mogą ulegać utlenianiu i wytwarzać związki, które mogą działać uczulająco na skórę. Panel stwierdził, że kwasy tłuszczowe i sole kwasów tłuszczowych są bezpieczne w kosmetykach w obecnych praktykach.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, roślinne (Informacji na temat użycia surowca w konkretnym produkcie należy szukać u producenta)

Źródła danych

Ciekawostki

Występuje w orzeszkach ziemnych. Używany w kosmetykach pielęgnacyjnych i myjących do włosów i skóry oraz w sztyftach

Lysolecithin

Zobacz