Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Jest składnikiem kompozycji zapachowych. Stosowany jako utrwalacz, wzmacniacz zapachu.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Składnik jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Według opinii Cosmetic Ingredient Review Benzaldehyde jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych w obecnych praktykach stosowania. Ze względu na niewielką ilość danych dotyczących benzaldehydu opinię oparto na danych dotyczących kwasu benzoesowego do którego benzaldehyd metabolizuje w kontakcie ze skórą. Nie powoduje podrażnień ani reakcji alergicznych, wykazuje niewielką zdolność do absorpcji promieniowania UV, nie wykazuje fototoksyczności.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Według zharmonizowanej klasyfikacji i oznakowania (CLP) zatwierdzonym przez Unię Europejską, substancja ta jest szkodliwa w przypadku połknięcia. Klasyfikacja CLP odnosi się wyłącznie do substancji w czystej postaci. Benzaldehyde w produktach kosmetycznych występuje w bardzo niskim stężeniu i nie powoduje takich efektów jak substancja w postaci czystej (100%).

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Brak oficjalnej klasyfikacji jako substancja wywołująca alergię, ale istnieją doniesienia, że substancja może powodować alergie skórne.

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

syntetyczne

Źródła danych

Ciekawostki

Ma migdałowy zapach.

Apricotamidopropyl Betaine

Zobacz