Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Substancja stosowana w produktach kosmetycznych jako modyfikator reologii – zwiększa lepkość preparatu.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Panel ekspertów CIR potwierdził bezpieczeństwo stosowania siarczanu potasu w kosmetykach.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne

Źródła danych

PEG-80 Stearate

Zobacz