Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Działanie kosmetyczne

Działa przeciwzmarszczkowo. Po przekroczeniu bariery naskórkowej stymuluje syntezę kolagenu i hamuje destrukcję włókien kolagenowych, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia. Redukuje zmarszczki i i poprawia sprężystość skóry. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne – neutralizuje wolne rodniki, chroni przed skutkami działania promieniowa UV, wspomaga regenerację zniszczonej skóry Zwiększa stopień nawilżenia skóry, łagodzi podrażnienia, przyspiesza gojenie się ran.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Beta-glucan jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: CIR w 2016 r. w swoim raporcie uznał beta-glukan za bezpieczny składnik kosmetyczny. W badaniach nie wykazano działania podrażniającego i uczulającego. Zauważono, że składnik jest dozwolony jako dodatek do żywności.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Beta-glukan to polisacharyd, który pozyskiwany jest głównie z drożdży, owsa i grzybów. Jest stosowany jako suplement oraz składnik w preparatach do pielęgnacji cery suchej, wrażliwej, dojrzałej, a także trądzikowej.

Sodium PCA

Zobacz