Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Humektant – substancja zapobiegająca wysychaniu kosmetyku oraz krystalizacji przy ujściu butelki. Stosowana w kosmetykach myjących zawierających anionowe SPC – łagodzi działanie drażniące oraz zwiększa lepkość.

Działanie kosmetyczne

Związek hydrofilowy o działaniu silnie nawilżającym. Betaina wykorzystywana jest w kosmetykach do pielęgnacji ciała oraz w preparatach kondycjonujących włosy. Substancja antystatyczna – zapobiega elektryzowaniu się włosów.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Betaine jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: Panel ekspertów uznał, że betainy alkilowe są bezpieczne jako składniki kosmetyków w obecnych praktykach stosowania.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, roślinne

Źródła danych

CI 77007

Zobacz