Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Pełni funkcję rozpuszczalnika, substancja dodawana w celu rozpuszczenia innych składników produktu.

Działanie kosmetyczne

Emolient suchy, wykazuje działanie okluzyjne, pośrednio nawilżające (ogranicza TEWL). Wygładza, nabłyszcza, nawilża oraz natłuszcza skórę lub włosy.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Na podstawie przeanalizowanych danych eksperci CIR uznali C11-12 Isoparaffinza bezpieczny w produktach kosmetycznych. Ponieważ składniki Isoparaffin różnią się jedynie długością łańcucha węglowego, panel ekspertów CIR dokonał przeglądu grupy składników izoparafinrazem. Składniki nie są genotoksyczne.Wynik był również negatywny w badaniach toksyczności reprodukcyjnej i rozwojowej. Izoparafiny w stężeniach stosowanych w kosmetykach nie powodują uczuleń. Na podstawie dostępnych danych panel ekspertów CIR ocenił, że Izoparafiny są bezpieczne do stosowania w kosmetykach.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

syntetyczne

Źródła danych

Ceteth-4

Zobacz