Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Alkohol cetylostearylowy w kosmetykach to substancja konsystencjotwórcza, wpływa na lepkość gotowego produktu i poprawia właściwości użytkowe (aplikacyjne). Stabilizator emulsji.

Działanie kosmetyczne

Cetearyl Alcohol to emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Przegląd bezpieczeństwa CIR: Dane toksykologiczne dla pięciu długołańcuchowych alkoholi alifatycznych zawartych w raporcie CIR (alkohol cetearylowy, alkohol cetylowy, alkohol izostearylowy, alkohol mirystylowy, alkohol behenylowy) nie wykazały znaczącej toksyczności. Alkohol cetylowy nie był mutagenny. Preparaty zawierające te alkohole tłuszczowe nie były substancjami drażniącymi ani uczulającymi dla skóry. Składnik może być bezpiecznie stosowany w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne, syntetyczne

Źródła danych

Ciekawostki

Niejonowa substancja powierzchniowo czynna. Alkohol cetylowy i alkohol stearylowy są głównymi składnikami tworzącymi alkohol cetylostearylowy. Należy do alkoholi tłuszczowych. Ma konsystencję stałego wosku.

Cetylamine Hydrofluoride

Zobacz