Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Emulgator W/O, składnik umożliwiający powstanie emulsji (emulsja to forma fizykochemiczna, której przykładem w preparatach kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy, lotiony), czyli połączenie fazy wodnej z fazą olejową. Pełni rolę modyfikatora reologii, czyli zwiększa lepkość emulsji (np. kremów) i preparatów myjących (np. żeli pod prysznic).

Działanie kosmetyczne

Substancja zwilżająca – ułatwia kontakt mytej powierzchni z roztworem myjącym, przez co ułatwia usuwanie zanieczyszczeń z powierzchni skóry i włosów.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Ceteth-3 jest bezpiecznie stosowany jako składnik kosmetyczny. Bezpieczeństwo Ceteth-3 zostało ocenione przez ekspertów CIR. Substancja wykazuje właściwości powierzchniowo czynne, dlatego może być stosowana w kosmetykach jako środkek emulgujący, oczyszczający i solubilizujący. Eksperci CIR uznali, że Ceteth-3 jest bezpieczny do w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Źródła danych

Citrus Aurantifolia Fruit (Lime)Extract

Zobacz