Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Plastyfikator sztyftu – nadaje elastyczność sztyftom oraz zapobiega ich kruszeniu. Poprawia właściwości aplikacyjne kosmetyku, ułatwia rozsmarowywanie np. na ustach.

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Estry cetylowe są bezpiecznie stosowane w produktach kosmetycznych. Estry znajdujące się w estrach cetylowych obejmują palmitynian cetylu, stearynian cetylu, mirystynian mirystylu, stearynian mirystylu, mirystynian cetylu i stearynian stearylu. Dane dotyczące bezpieczeństwa czterech z tych estrów (palmitynian cetylu, stearynian cetylu, mirystynian mirystylu i stearynian mirystylu) zostały podsumowane w raporcie CIR. Estry nie wykazały toksyczności, nie powodowały uczuleń oraz podrażnień skóry. Ze względu na podobieństwo strukturalne mirystynianu cetylu i stearynianu stearylu do tych czterech składników, oczekuje się, że będą zachowywać się w podobny nietoksyczny sposób. Estry cetylowe są składnikami bezpiecznie stosowanymi w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne

Źródła danych

Glyceryl Trioctanoate

Zobacz