Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Substancja barwiąca w nieutleniających produktach do farbowania włosów. Nadaje czerwony kolor.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
CI 17200 (numer Color Index) jest składnikiem bezpiecznym do stosowania w produktach kosmetycznych. Rozporządzenie 1223/2009 dotyczące produktów kosmetycznych: CI 17200 znajduje się na liście barwników dopuszczonych do użycia w kosmetykach (zał. IV, pozycja 37). Jest wymieniony na liście substancji, które mogą być zawarte w produktach kosmetycznych z ograniczeniem (zał. III, pozycja 254). Określony jako substancja stosowana w nieutleniających produktach do farbowania włosów o maksymalnym stężeniu 0,5% w gotowym produkcie. Według opinii Komitetu Naukowego ds. Bezpieczeństwa Konsumentów zastosowanie Acid Red 23 w preparatach do farbowania włosów w/w stężeniu nie stanowi zagrożenia dla zdrowia konsumenta.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne

Źródła danych

Evernia Furfuracea Extract

Zobacz