Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Składnik kompozycji zapachowych.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Citral jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych przy zastosowaniu określonych warunków i ograniczeń. Rozporządzenie 1223/2009 dotyczące produktów kosmetycznych: Citral znajduje się na liście substancji, które mogą być zawarte w produktach kosmetycznych wyłącznie z zastrzeżeniem określonych ograniczeń (zał. III, pozycja 70). Jeżeli składnik znajduje się w danym produkcie kosmetycznym to obecność substancji musi być uwzględniona w wykazie składników umieszczonym na etykiecie produktu, gdy jej stężenie przekracza: -0,001 % w produkcie niespłukiwanym -0,01 % w produkcie spłukiwanym Citral jest substancją ogólnie uznawaną za bezpieczną (GRAS – Generally Recognized As Safe) stosowaną jako substancja aromatyzująca. Opinia SCCS (Scientific Committee on Consumer Safety): SCCS w 2011 r. i 2012 r. uznał Citral za substancję o znacznym potencjale alergizującym oraz możliwym działaniu drażniącym skórę.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Według zharmonizowanej klasyfikacji i oznakowania (CLP) zatwierdzonej przez Unię Europejską, substancja ta powoduje podrażnienia skóry. Klasyfikacja CLP odnosi się wyłącznie do substancji w czystej postaci. Citral w produktach kosmetycznych występuje w bardzo niskim stężeniu i nie powoduje takich efektów jak substancja w postaci czystej (100%).

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Klasyfikacja Skin Sens. 1 zgodna ze zharmonizowaną klasyfikacją i oznakowaniem wskazuje, że substancja może powodować alergię. Dodatnie wyniki testów płatkowych z cytralem u osób z zapaleniem skóry występują u 2,9% badanych.

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Cytral to składnik olejku z trawy cytrynowej oraz olejków z werbeny, mirtu cytrynowego, cytryny i pomarańczy. W kosmetykach i produktach higieny osobistej cytral jest stosowany do formułowania wielu rodzajów kosmetyków, w tym balsamów po goleniu, produktów do kąpieli, nawilżaczy, perfum i wód kolońskich, preparatów do pielęgnacji skóry i opalania.

Adansonia Digitata Oil

Zobacz