Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Nadaje zapach kosmetykom. Olejek stosowany jest m.in. w perfumach, mydłach oraz kosmetykach myjących.

Działanie kosmetyczne

Wykazuje działanie antyseptyczne, odświeżające, a także ściągające. Stosowany jest w preparatach do cery tłustej i trądzikowej.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Citrus Aurantium Bergamia Leaf Oil jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Brak ograniczeń w stosowaniu olejku . Cosmetic Ingredient Review: Panel ekspertów CIR stwierdził, że Citrus Aurantium Bergamia Leaf Oil jest bezpieczny w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Brak oficjalnej klasyfikacji, jako substancja powodując alergie skórne, ale istnieją doniesienia naukowe, że substancja generuje znaczącą liczbę przypadków uczuleń.

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Olejek jest otrzymywany przez destylację z parą wodną liści drzewa pomarańczy gorzkiej. Głównym składnikiem olejku jest octan linalilu. Olejek głównie jest produkowany we Francji, Portugalii, Gwinei oraz na Haitii. Olejek petitgrain zawiera dużą ilość estrów

Inulin

Zobacz