Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Pełni rolę rozpuszczalnika dla innych substancji hydrofobowych (nierozpuszczalnych w wodzie) zawartych w kosmetykach. Może pełnić funkcje zapachowe.

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty. Zastosowany na skórę w stanie czystym może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę oraz włosy.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Olej kokosowy może być bezpiecznie stosowany jako składnik produktów kosmetycznych bez ograniczeń. Bezpieczeństwo oleju kokosowego zostało ocenione przez ekspertów CIR. Olej kokosowy można bezpiecznie stosować jako składnik kosmetyczny. Połknięcie oleju kokosowego nie jest toksyczne. Nie powoduje podrażnienia skóry, ani oczu, nie wykazuje również działania uczulajacego.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Tradycyjne zastosowanie oleju kokosowego i soli kwasu kokosowego ma miejsce w produkcji mydła. Olej kokosowy ma wiele innych zastosowań, w tym do pieczenia, wyrobu cukierków oraz produkcji świec.

Carbomer

Zobacz