Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Składnik konsystencjotwórczy, wpływa na wzrost lepkości preparatu kosmetycznego. Stosowany jako baza do sztytów np. pomadek. Lepiszcze, wiąże składniki w kosmetykach kolorowych tj. pudrach, cieniach, różach.

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Wosk Carnauba jest bezpiecznym składnikiem stosowanym w produktach kosmetycznych bez ograniczeń. Bezpieczeństwo substancji zostało ocenione przez ekspertów CIR. Składnik nie jest toksyczny. Substancja nie powoduje podrażnienia skóry ani oczu. Eksperci CIR uznali, że wosk Carnauba może być bezpiecznie stosowany w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Naturalny wosk roślinny pozyskiwany z liści kopernicji, palmy Copernicia cerifera, o barwie od jasnozielonej do brudnoszarej. Jest jednym z najtwardszych wosków roślinnych. Temperatura topnienia od 80 do 85 °C.

Urea

Zobacz