Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Plastyfikator sztyftu, nadaje elastyczność sztyftom, zapobiega ich kruszeniu. Poprawia właściwości aplikacyjne kosmetyku, ułatwia rozsmarowywanie np. na ustach. Ponadto pełni rolę rozpuszczalnika dla innych substancji hydrofobowych (nierozpuszczalnych w wodzie) zawartych w kosmetykach.

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Nadaje połysk. Wykazuje działanie regenerujące.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Dibutyl adipate jest składnikiem bezpiecznym stosowanym w produktach kosmetycznych. Dibutyl adipate został oceniony przez panel ekspercki CIR. Substancja nie była toksyczna w testach ostrej toksyczności doustnej i skórnej. Zaobserwowano podrażnienie niskiego stopnia skóry i oczu. Nie jest czynnikiem uczulającym. Nie wykazywał komedogenności. Eksperci CIR stwierdzili, że adyptanian dibutylu jest bezpiecznym składnikiem produktów kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne

Źródła danych

Ciekawostki

Główne zastosowanie w kremach, olejkach dla niemowląt i dzieci oraz olejkach do kąpieli.

Ceteth-18

Zobacz