Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Działanie kosmetyczne

Substancja barwiąca skórę. Powoduje zabarwienie skóry na skutek reakcji z aminokwasami zawartymi w naskórku. W jej wyniku tworzą się barwne nierozpuszczalne w wodzie pigmenty. Reakcja przebiega z wydzieleniem charakterystycznego zapachu. Intensywność koloru zależy m.in. od zawartości DHA w kosmetykach oraz od grubości warstwy rogowej. Powrót skóry do jej własnego koloru zależy od szybkości złuszczania komórek górnej warstwy naskórka. Dihydroksyaceton znajduje się na liście substancji dozwolonych do stosowania w produktach kosmetycznych z ograniczeniami (zał. III poz. 322). Składnik może być stosowany jako substancja do farbowania włosów w farbach nieutleniających (do 6,25% ) i w produktach samoopalających (do 10%).

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Dihydroxyacetone jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Komitet SCCS ocenił, że dihydroksyaceton jest bezpieczny, gdy jest stosowany jako składnik do farbowania włosów w nieutleniających (bez spłukiwania) produktach do farbowania włosów do maksymalnego stężenia 6,25%. Dodatkowo SCCS ocenił jako bezpieczne stosowanie dihydroksyacetonu w samoopalającym balsamie i kremie do twarzy w maksymalnym stężeniu do 10% składnika w produkcie.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

syntetyczne, roślinne

Źródła danych

Analizuj składy kosmetyków!

Aplikacja dostępna jest na telefonach z system Android oraz iOS. Wystarczy, że klikniesz poniżej w jeden z wybranych systemów, a zostaniesz przeniesiony bezpośrednio do sklepu, by móc pobrać aplikację na swój telefon.

PEG-8 Glyceryl Laurate

Zobacz