Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Nadaje zapach kosmetykom

Działanie kosmetyczne

Wykazuje właściwości antyseptyczne. Olejek o silnym działaniu. Działa również rozgrzewająco. Stosowany głównie w kosmetykach do pielęgnacji ciała.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Elettaria Cardamomum Seed Oil jest bezpieczny do stosowania w kosmetykach bez ograniczeń.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Kardamon należy do rodziny imbirowatych i jest głównie zadomowiony na Sri Lance, Costa Rica, w Indonezji i Indiach. W pielęgnacji skóry jest znany z jego przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych, grzybobójczych właściwości. S. W terapii aromatycznej kardamon działa jak afrodyzjak. Jego działanie pomaga w apatii i psychicznym osłabieniu, zapobiega stresowi i daje uczucie optymizmu oraz pewności siebie. Jego zapach odstrasza owady i neutralizuje nieprzyjemne zapachy.

Leptospermum Scoparium Branch/Leaf Oil

Zobacz