Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Substancja przeciwdrobnoustrojowa, spowalnia kolonizację mikroorganizmów w kosmetyku przyczyniając się do zwiększenia jego trwałości.

Działanie kosmetyczne

Octan cynku wykazuje właściwości przeciwdrobnoustrojowe, zmniejsza ilość drobnoustrojów bytujących na powierzchni skóry oraz niweluje nieprzyjemny zapach powstający w wyniku ich kolonizacji i procesów rozkładowych. Działa ściągająco i ochronnie na skórę, łagodzi podrażnienia i wspomaga regenerację.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Octan cynku jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Maksymalne jego stężenie w produktach kosmetycznych wynosi 1%. Rozporządzenie 1223/2009 dotyczące produktów kosmetycznych: Substancja znajduje się na liście substancji dozwolonych do stosowania w produktach kosmetycznych (zał. III, pozycja 24). Składnik ten może być wykorzystany wyłącznie z zachowaniem określonych ograniczeń. Maksymalne stężenie w preparacie gotowym do użycia: 1% w przeliczeniu na cynk. Panel ekspertów CIR potwierdził bezpieczeństwo octanu cynku w kosmetykach w obecnych praktykach stosowania i stężeniach.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne

Źródła danych

PEG-75 Lanolin

Zobacz