Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Może pełnić funkcję składnika kompozycji zapachowych.

Działanie kosmetyczne

Emolient, zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Wzmacnia właściwości ochronne naskórka, przyśpiesza jego regenerację, zapobiega powstawaniu zmianom zapalnym skóry.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Ethyllinoleatejest bezpieczny do stosowania w kosmetykach.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, roślinne – może mieć kilka rodzajów pochodzenia, informacja o pochodzeniu znajduje się u producenta.

Źródła danych

Ciekawostki

Sól kwasu linolowego nazywanego witaminą F

Betula Alba Bark Extract

Zobacz