Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Sekwestrant (substancja chelatująca), czyli wyłapująca jony metali ciężkich z preparatu kosmetycznego. Poprzez kompleksowanie jonów metali ciężkich sekwestrant stabilizuje kosmetyk poprzez stabilizacje związków łatwo utleniających się, co przedłuża jego trwałość.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Składnik dozwolony do stosowania w ograniczonym stężeniu. Rozporządzenie 1223/2009: Znajduje się na liście substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach wyłącznie w ograniczonej ilości, zakresie i warunkach stosowania (zał. III pozycja 53). Jego maksymalne stężenie dopuszczalne do stosowania: -w produktach do włosów to 1,5%, -w mydłach to 0,2%.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne

Źródła danych

Beta-Sitosterol

Zobacz