Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Emulgator W/O, składnik umożliwiający powstanie emulsji – formy fizykochemicznej, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Pełni rolę modyfikatora reologii, czyli poprawia konsystencję preparatów, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli.

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. suchy. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną, która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje skórę i włosy, czyli wygładza i zmiękcza.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Glyceryl isostearate jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: Bezpieczeństwo 43 monoestrów glicerylu zostało przeanalizowane w jednym raporcie, ponieważ składniki te mają podobną strukturę. Ponadto wiele kwasów tłuszczowych zawartych w tych składnikach zostało wcześniej zweryfikowanych przez panel ekspertów CIR i uznanych za bezpieczne w użyciu.CIR w 2000 r. w swoim raporcie uznał Glyceryl isostearate za bezpieczny składnik kosmetyczny. Składnik nie wykazuje działania drażniącego na skórę i oczy. Glyceryl isostearate nie wykazywał również działania mutagennego w badaniu na bakteriach. CIR w 2004 i 2015 r. przeanalizował nowe dostępne dane o tym składniku i potwierdził pierwotny wniosek.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

syntetyczne, zwierzęce, roślinne

Źródła danych

Laureth-1

Zobacz