Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Emulgator W/O, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Pełni rolę modyfikatora reologii (czyli poprawia konsystencję) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne lub elektrolity (np. chlorek sodu), dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. Substancja zmętniająca – nadaje perłowy kolor kosmetykom.

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Substancja stosowana jako renatłuszczająca w preparatach myjących. Proces mycia powoduje usunięcie m.in. substancji tłuszczowych, dlatego stosuje się substancje renatłuszczające, które odbudowują barierę lipidową

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Glycol Distearate jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych.Cosmetic Ingredient Review: Bezpieczeństwo zostało ocenione przez panel ekspertów Cosmetic Ingredient Review (CIR). Na podstawie danych naukowych stwierdzono, że składnik można bezpiecznie stosować w produktach kosmetycznych. Badania ostrej toksyczności doustnej, podrażnienia skóry i oczu oraz uczulenia wskazują, że stearynian glikolu ma niską ostrą toksyczność. Test płatkowy z użyciem 50% Glycol Distearate nie wykazał podrażnień ani nadwrażliwości skóry.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Distearynian glikolu etylenowego nadaje kosmetykom perłową barwę i ułatwia aplikację. Według danych z badania VCRP otrzymanych w 2017 roku, Distearynian Glikolu był używany w 1663 preparatach, głównie w produktach do włosów (1041 preparatów). Według danych z badania VCRP (Voluntary Cosmetic Registration Program) otrzymanych w 2017 roku, Distearynian Glikolu był używany w 1663 preparatach, głównie w produktach do włosów (1041 preparatów).

Lavandula Angustifolia (Lavender) Flower

Zobacz