Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Gasi pianę, powoduje zmniejszenie ilości powstającej piany w kosmetykach myjących. Substancja wpływa na właściwości aplikacyjne kosmetyku, zwiększając jego lepienie i kleistość, przez co może utrudniać rozsmarowywalność gotowego produktu.

Działanie kosmetyczne

Substancja kondycjonująca, zastosowana w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni. Tym samym w sposób pośredni działa nawilżająco, zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Substancja stosowana jest w preparatach myjących w celu ograniczenia potencjalnego działania drażniącego anionowych substancji powierzchniowo czynnych jak np. Sodium Laureth Sulfate. Substancja antystatyczna, zmniejsza elektryzowanie się włosów poprzez zobojętnienie ładunków elektrycznych na ich powierzchni.zmniejsza elektryzowanie się włosów.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Hydrolyzed Keratin jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne, zwierzęce

Źródła danych

Ciekawostki

Keratyna jest białkiem strukturalnym występującym w skórze i jej przydatkach (włosach, paznokciach, rogach, kopytach). Ponadto jest substancją higroskopijną, wchłaniającą wilgoć i wiążącą wodę. Ze względu na duży rozmiar cząsteczki substancja nie penetruje w głąb skóry, pozostając na powierzchni. Wykazuje doskonałe powinowactwo do powierzchni skóry, włosów i paznokci.

Isocetyl Stearoyl Stearate

Zobacz