Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed nadkażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Przeprowadzone badania wskazują, że mocznik jest substancją bezpieczną, mającą zastosowanie w kosmetykach. Składnik bezpieczny do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Rozporządzenie 1223/2009: Imidazolidinyl urea znajduje się w wykazie substancji konserwujących (załącznik V), które mogą być zawarte w produktach kosmetycznych. Maksymalne stężenie w produkcie gotowym do użycia wynosi 0,6%. Cosmetic Ingredient Review: W swoim przeglądzie panel ekspertów CIR wskazał, że mocznik Imidazolidynylu nie wywołuje skutków rozwojowych, nie powoduje podrażnień oczu i skóry oraz nie jest fototoksyczny. Uznano go za słaby składnik uczulający. W oparciu o dostępne informacje Panel Ekspertów CIR stwierdził, że stosowanie mocznika imidazolidynylu w kosmetykach jest bezpieczne w ograniczonym stężeniu.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja bezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

syntetyczne

Źródła danych

Ciekawostki

Mocznik imidazolidynowy jest jednym z najczęściej stosowanych środków konserwujących w kosmetykach. Działa synergicznie z innymi składnikami konserwującymi, tworząc system, który daje szerszy zakres ochrony przed mikroorganizmami.

Potassium PCA

Zobacz