Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed zakażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Isobutyl benzoate jest bezpieczny do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Rozporządzenie 1223/2009 Isobutyl benzoate znajduje się wykazie substancji konserwujących dozwolonych w produktach kosmetycznych (załącznik IV). Jego maksymalne dopuszczalne stężenie to 0,5%. Cosmetic Ingredient Review: Panel ekspertów CIR dokonał przeglądu danych dotyczących bezpieczeństwa benzoesanu izobutylu oraz danych dotyczących tego składnika. Związek nie powodował mutacji. Na podstawie poddanych przeglądowi informacji eksperci stwierdzili, że benzoesan izobutylu jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych w ograniczonym stężeniu.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

syntetyczne

Źródła danych

Hydrolyzed Oat Protein

Zobacz