Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Wpływa na właściwości aplikacyjne kosmetyków – daje dobry poślizg przy rozsmarowywaniu (np. pomadek na ustach), zmniejsza lepienie i tłustość kosmetyku. Plastyfikator sztyftu – nadaje elastyczność sztyftom, zapobiega ich kruszeniu.

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. suchy. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Isodecyl laurate nie wykazuje działania drażniącego na skórę. Cosmetic Ingredient Review: Eksperci CIR w 2015 r. w swoim raporcie uznali Isodecyl Laurate za bezpieczny składnik kosmetyczny w odpowiednim stężeniu i formule. Surowiec obecnie nie jest wykorzystywany do produkcji kosmetyków.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko

Pochodzenie

syntetyczne, roślinne

Źródła danych

Carica Papaya Seed Oil

Zobacz