Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Konserwant fazy wodnej. 

Działanie kosmetyczne

Działanie keratolityczne (złuszcza zrogowaciały naskórek). Zmniejsza liczbę przebarwień trądzikowych.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika

Składnik znajduje się na liście substancji dozwolonych do stosowania w  kosmetykach z  ograniczeniami (zał. III pozycja 98 rozporządzenia 1223/2009/WE). Jego maksymalne dopuszczalne stężenie wynosi: – w produktach spłukiwanych do włosów 3%, – w innych produktach (z wyjątkiem emulsji do ciała, cieni do oczu, tuszu do rzęs, eyelinerów, szminek, dezodorantów w kulce) – 2%, natomiast w emulsjach do ciała, cieniach do oczu, tuszach do rzęs, eyelinerach, szminkach, dezodorantach w kulce – do 0,5%. W powyższych stężeniach może być stosowany tylko do celów innych niż zahamowanie rozwoju drobnoustrojów. Cel musi wynikać z prezentacji produktu. Nie należy stosować kwasu salicylowego w preparatach dla dzieci poniżej 3 lat. Nie jest również dozwolony  do zastosowań, które mogą prowadzić do narażenia płuc użytkownika końcowego poprzez wdychanie. Nie można go stosować w produktach do jamy ustnej.

Salicylic Acid znajduje się również na liście substancji konserwujących dozwolonych w kosmetykach (załącznik III rozporządzenia kosmetycznego 1223/2009/WE). Jego maksymalne dopuszczalne stężenie jako konserwant wynosi 0,5% w przeliczeniu na kwas. Jako konserwant nie może być stosowany w produktach dla dzieci poniżej 3 lat, z wyjątkiem szamponów. Nie może być używany do zastosowań, które mogą prowadzić do narażenia płuc użytkownika końcowego poprzez wdychanie (np. dezodoranty w aerozolu). Nie może być też stosowany w produktach do jamy ustnej. Zgodnie z opinią SCCS kwas salicylowy jest bezpieczny w kosmetykach jako środek konserwujący, gdy jego stężenie nie przekracza 0,5%. W przypadku innych zastosowań jego maksymalne stężenie wynosi: 3% w kosmetykach spłukiwanych do włosów, 2% w innych produktach. Jednak w balsamach, cieniach do oczu, tuszach do rzęs, eyelinerach, szminkach i dezodorantach w rolce, kwas salicylowy jest uważany za bezpieczny do 0,5%. Opinia SCCS nie ma zastosowania do żadnych produktów doustnych (takich jak pasta do zębów i płyn do płukania ust) z wyjątkiem szminek. Cosmetic Ingredients Review również ustosunkowało się do kwestii bezpieczeństwa tego składnika, bezpieczeństwo kwasu salicylowego oraz jego soli i estrów zostało ocenione przez ekspertów CIR. Składniki te nie powodują podrażnień skóry oraz nie wywołują reakcji alergicznych. Eksperci CIR stwierdzili, że substancje te mogą być bezpiecznie stosowane jako składniki produktów kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Zgodnie ze zharmonizowaną klasyfikacją i oznakowaniem (CLP) zatwierdzonym przez Unię Europejską składnik posiada klasyfikację: jako substancja szkodliwa w przypadku połknięcia, jako substancja, która powoduje poważne uszkodzenie oczu oraz jako substancja wobec, której istnieje podejrzenie, że działa szkodliwie na rozrodczość. Klasyfikacja odnosi się tylko do 100% czystej substancji. W produktach kosmetycznych Salicylic Acid stosowany jest w ograniczonym stężeniu bezpiecznym dla konsumenta.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne

Źródła danych

Ciekawostki

Naturalnie występuje w korze wierzby i topoli, liściach senesu i kwiatach rumianku. Zaliczany jest do β-hydroksykwasów (BHA). Znajduje zastosowanie w pudrach, mydłach, szamponach przeciwłupieżowych, produktach do pielęgnacji stóp oraz kosmetykach do cery trądzikowej.

Analizuj składy kosmetyków!

Aplikacja dostępna jest na telefonach z system Android oraz iOS. Wystarczy, że klikniesz poniżej w jeden z wybranych systemów, a zostaniesz przeniesiony bezpośrednio do sklepu, by móc pobrać aplikację na swój telefon.

Fucus Vesiculosus Extract

Zobacz