Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Działanie kosmetyczne

Emolient. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną, która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje skórę i włosy, czyli wygładza i zmiękcza. Dzięki zwiększonej hydrofobowości może przenikać w struktury warstwy rogowej naskórka. Działa eksfoliacyjnie, czyli złuszcza naskórek. Na skórze stopniowo rozkłada się uwalniając kwas mlekowy, który wpływa na syntezę ceramidów.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Isostearyl Lactate jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych, nie podlega żadnym ograniczeniom.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Źródła danych

TEA-Stearate

Zobacz