Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Wpływa na właściwości aplikacyjne kosmetyków – daje dobry poślizg przy rozsmarowywaniu (np. pomadek na ustach), zmniejsza lepienie i tłustość kosmetyku. Plastyfikator sztyftu – nadaje elastyczność sztyftom, zapobiega ich kruszeniu. Lepiszcze, substancja wiążąca składniki kosmetyków.

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. suchy. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni. Jest to pośrednie działanie nawilżające, przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy (ogranicza TEWL- transepidermalną utratę wody).

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Isostearyl Neopentanoate jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: Eksperci CIR w raporcie z 2015 r. ocenili, że uwzględnione estry alkilowe (w tym Isostearyl Neopentanoate) są bezpieczne do stosowania w produktach kosmetycznych. Isostearyl Neopentanoate w badaniach nie wykazał działania drażniącego ani uczulającego.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, zwierzęce

Źródła danych

Benzyl Salicylate

Zobacz