Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Nadaje biały kolor, rozjaśnia barwę dodanego pigmentu. Wpływa na konsystencję produktu – środek wypełniający, który ułatwia rozprowadzanie składników, zapobiega ich zbryleniu.

Działanie kosmetyczne

Absorbent – pochłania sebum, a zawarty w kaolinie glin powoduje ściąganie porów. Pozwala na dłuższe utrzymanie makijażu w wilgotnych warunkach, dzięki absorbcji wilgoci. Oczyszcza, matuje, wygładza i wyrównuje koloryt skóry. Działa łagodząco i przeciwzapalnie, dlatego przyspiesza gojenie się stanów zapalnych. W pastach do zębów pełni funkcję materiału ściernego.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Kaolin jest bezpiecznym składnikiem do stosowania w produktach kosmetycznych. Rozporządzenie 1223/2009 dotyczące produktów kosmetycznych: CI 77004 jest wymieniony na liście barwników, które są dopuszczone do stosowania w produktach kosmetycznych (zał. IV, pozycja 119).

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Mineralne

Źródła danych

Ciekawostki

Glinka biała inaczej zwana glinką kaolinową lub porcelanową jest jedną z najdelikatniejszych glinek. Dodawana jako środek ścierający w pastach do zębów, peelingach, mydłach i maskach do twarzy.

Disodium Cocoamphodiacetate

Zobacz