Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Działanie kosmetyczne

Emolient, zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną, która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje skórę i włosy, czyli wygładza i zmiękcza. Substancja keratolityczna, złuszcza naskórek. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie skóry.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Lauryl lactate jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetyczny. Cosmetic Ingredient Review: CIR w 1988 r. uznał Lauryl lactate za bezpieczny składnik produktów kosmetycznych. CIR zastrzega, że preparaty powinny być sformułowane w taki sposób, aby nie zwiększały wrażliwości na działanie promieni słonecznych lub na opakowaniu produktu powinny zostać zamieszczone wskazówki stosowania codziennej ochrony przeciwsłonecznej. Cetyl lactate jest bezpiecznym składnikiem produktów przeznaczonych do krótkotrwałego, przerywanego stosowania, po którym następuje dokładne spłukanie skóry, w maksymalnym stężeniu 30%, przy ostatecznym pH preparatu: 3,0 lub wyższym. CIR zaznacza, że produkty tego typu są przeznaczone do stosowania przez profesjonalistów, a ich aplikacja wiąże się ze stosowaniem codziennej ochrony przeciwsłonecznej. Substancja posiada łagodny potencjał drażniący skórę i oczy. Substancja może nasilać działanie promieniowania słonecznego. CIR w 2017 r. przeanalizował nowe dostępne dane o Lauryl lactate i potwierdził pierwotny wniosek.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, roślinne, zwierzęce (jeśli substancja ma różne pochodzenie, to informacji na temat użycia surowca w konkretnym produkcie należy szukać u producenta)

Źródła danych

Zea Mays (Corn) Bran Extract

Zobacz