Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Maskuje niepożądane zapachy w produkcie, nadając lawendowy zapach.

Działanie kosmetyczne

Łagodzi, odświeża i przyśpiesza regenerację tkanek, dlatego wspomaga gojenie się stanów zapalnych oraz minimalizuje tworzenie się blizn. Działa przeciwbakteryjnie, oczyszczająco i tonizująco. Ma właściwości dezodoryzujące.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Lavandula Angustifolia Flower Extract jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Składnik w czystej postaci może być łagodnym środkiem alergizującym oczy i skórę ze względu na jego składniki zapachowe (w szczególności linalol). Osoby o wrażliwej skórze powinny wykonać na skórze próbę uczuleniową. Należy nałożyć niewielką ilość preparatu na skórę. W przypadku pojawienia się niepokojących objawów np. swędzenie, zaczerwienienie, wysypka itp., przerwać stosowanie.

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Związki zawarte w lawendzie stymulują wzrost włosów, wspomagają leczenie różnych problemów z włosami i skórą głowy, np. łuszczycę, nadmierne wypadanie, łysienie, łupież.

Hydrolyzed Silk Amino Acids

Zobacz