Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Substancja konserwująca, hamuje rozwój mikroorganizmów w produkcie kosmetycznym. Chroni kosmetyk przed wtórnym zakażeniem mikroorganizmami, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
MEA-benzoate jest bezpieczny do stosowania jako konserwant w produktach kosmetycznych. Rozporządzenie 1223/2009 dotyczące produktów kosmetycznych: Substancja znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania w produktach kosmetycznych (zał. V, pozycja 1a). Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie to 0,5% w przeliczeniu na kwas benzoesowy (INCI: Benzoic acid). Substancja znajduje się na liście substancji, które mogą być zawarte w produktach kosmetycznych wyłącznie z zastrzeżeniem określonych ograniczeń (zał. III, pozycja 61). Jeżeli składnik znajduje się w danym produkcie kosmetycznym to należy przestrzegać następujących ograniczeń: — Maksymalna zawartość amin drugorzędowych w preparacie gotowym do użycia: 0,5 %, — Nie stosować z systemami nitrozującymi – Minimalna czystość: 99 %, — Maksymalna zawartość amin drugorzędowych: 0,5 % (dotyczy surowców), — Maksymalna zawartość nitrozoaminy: 50 μg/kg, — Przechowywać w pojemnikach niezawierających azotynów. Cosmetic Ingredient Review: CIR w 2015 r. uznał MEA-benzoate za bezpieczny składnik preparatów kosmetycznych w obecnych praktykach stosowania i wykorzystywanych stężeniach. Benzoesan monoetanoloamidu nie powinien być stosowany w kosmetykach, w których mogą powstawać związki N-nitrozowe.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne

Źródła danych

Farnesol

Zobacz