Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Antyoksydant, powstrzymuje reakcje wywoływane przez tlen, przeciwdziałając utlenianiu i jełczeniu. Substancja zapachowa.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Melaleuca alternifolia leaf oil jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Opinia SCCP (Scientific Committee on Consumer Products): SCCP w 2008 r. wydał opinię na temat bezpieczeństwa stosowania Melaleuca alternifolia leaf oil w produktach kosmetycznych. Olejek z drzewa herbacianego działa uczulająco na skórę oraz może powodować podrażnienia skóry i oczu. Działanie drażniące wzmaga efekt uczulający. Miejscowe zastosowanie olejku wiąże się z przezskórnym wchłanianiem substancji i narażeniem ogólnoustrojowym (wielkość narażenia nie jest dokładnie poznana).

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Klasyfikacja Skin Sens. 1 przekazana przez firmy ECHA w zgłoszeniach CLP wskazuje, że substancja ta może powodować alergię.

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Olejek jest pozyskiwany przez destylację z parą wodną liści drzewa herbacianego Melaleuca alternifolia, Myrtaceae. Potocznie może występować także pod nazwą Tea tree leaf oil. Zawiera cineol i terpineol. Jest dobrze znany z wysokiej aktywności przeciwbakteryjnej, dlatego oprócz zastosowania kosmetycznego jest również wykorzystywany w przypadkach: infekcji skóry, opryszczki, ran, brodawek, oparzeń, ukąszeń owadów, przeziębienia, bólu gardła, infekcji dziąseł, hemoroidów, infekcji pochwy.

Cyamopsis Guma Tetragonoloba

Zobacz