Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Substancja zapachowa, nadaje zapach.

Działanie kosmetyczne

Substancja odświeżająca, daje efekt chłodzenia poprzez oddziaływanie z odpowiednimi receptorami obecnymi skórze. Substancja hamuje rozwój mikroorganizmów i działa przeciwzapalnie.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Mentha Piperita Oil jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: CIR w 2001 r. w swoim raporcie uznał Mentha Piperita Oil za składnik bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Stężenie pulegonu, występującego w olejku miętowym i innych składnikach botanicznych, nie może przekraczać 1% w gotowym produkcie, ponieważ mentol (główny składnik olejku) może zwiększać penetrację tego i innych związków przez skórę. CIR w 2018 r. przeanalizował nowe dostępne dane i ponownie uznał Mentha Piperita Oil za składnik bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych, w wykorzystywanych stężeniach (w produktach niespłukiwanych: 0.0006-5%, w produktach do spłukiwania: 0.0001-1.9%, w produktach przeznaczonych do rozcieńczania: 0.018-3.9%). CIR zastrzega, że produkty kosmetyczne powinny być sformułowane w taki sposób, aby nie uczulały. Wywołane obecnością mentolu zwiększone przenikanie może wpływać na stosowanie innych składników, których ocena bezpieczeństwa opiera się na braku przenikania. Odnotowano pojedyncze przypadki podrażnienia i/lub uczulenia na olejek z mięty pieprzowej. Jednak olejek (8%) podczas testu z zastosowaniem protokołu maksymalizacji nie wywołał uczuleń. Najbardziej narażone na wystąpienie reakcji uczuleniowej są osoby z chorobami skóry. Mentha Piperita Oil jest substancją ogólnie uznawaną za bezpieczną (GRAS – Generally Recognized As Safe) dodawaną do żywności.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Klasyfikacja Skin Sens. 1 przekazana przez firmy ECHA w zgłoszeniach CLP wskazuje, że substancja ta może powodować alergię.

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Olejek eteryczny otrzymywany z mięty pieprzowej (Mentha piperita L., Labiatae) jest pozyskiwany z liści lub pędu rośliny. Jego głównym składnikiem jest mentol, który nadaje uczucie świeżości i chłodu. Olejek jest substancją o charakterystycznym, świeżym zapachu. Olejek miętowy jest wykorzystywany najczęściej w pastach do zębów, płynach do płukania ust i odświeżaczy oddechu. Znajduje zastosowanie także w produktach do pielęgnacji skóry, czy preparatach do kąpieli.

Poloxamer 338

Zobacz