Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Składnik kompozycji zapachowych.

Bezpieczeństwo

Methyl-N-methylanthranilate (MNM) znajduje się w wykazie substancji dozwolony do stosowania z ograniczeniami (zał. III poz. 323 rozporządzenia kosmetycznego 1223/2009/WE). Rozporządzenie 2022/135 wprowadziło ograniczenia w stosowaniu Methyl-N-methylanthranilate w produktach niespłukiwanych do 0,1% i w produktach spłukiwanych do 0,2%. Dla obu kategorii wskazano warunki odnoszące się do obecności w produkcie nitrozoamin (nie używać z czynnikami nitrozującymi; maksymalna zawartość nitrozoaminy: 50 μg/kg; przechowywać w pojemnikach niezawierających azotynów). Dodatkowo składnik nie może być stosowany w produktach ochrony przeciwsłonecznej i we wprowadzanych do obrotu produktach poddawanych ekspozycji na naturalne lub sztuczne promieniowanie UV. Ograniczenia w stosowaniu składnika zaczną obowiązywać od 21 sierpnia 2022 r.

Komitet SCCS ocenił w 2020 r., że Methyl-N-methylanthranilate (MNM) nie należy stosować w produktach przeciwsłonecznych i w produktach poddawanych ekspozycji na naturalne lub sztuczne promieniowanie UV, ze względu właściwości fototoksyczne składnika. Oceniono, że fototoksyczność zależy od dawki promieniowania i od zastosowanego stężenia MNM. W przypadku innych produktów kosmetycznych SCCS uznał stosowanie substancji MNM za bezpieczne w stężeniu do 0,1 % w przypadku produktów niespłukiwanych i 0,2 % w przypadku produktów spłukiwanych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Składnik jest stosowany w różnych produktach kosmetycznych, m.in. szamponach, mydłach, kosmetykach do makijażu, a także w produktach niekosmetycznych, takich jak środki czyszczące i detergenty. Występuje m.in. w olejku mandarynkowym, olejku ze skórki pomarańczy, olejku z bergamotki.

Analizuj składy kosmetyków!

Aplikacja dostępna jest na telefonach z system Android oraz iOS. Wystarczy, że klikniesz poniżej w jeden z wybranych systemów, a zostaniesz przeniesiony bezpośrednio do sklepu, by móc pobrać aplikację na swój telefon.

Sorbitan Trioleate

Zobacz