Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Substancja konserwująca, hamuje rozwój mikroorganizmów w produkcie kosmetycznym. Chroni kosmetyk przed wtórnym zakażeniem mikroorganizmami, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Methylparaben jest bezpieczny do stosowania jako konserwant w produktach kosmetycznych przy zastosowaniu określonych ograniczeń i warunków. Metyloparaben jest jednym z najlepiej przebadanych konserwantów. Rozporządzenie 1223/2009 dotyczące produktów kosmetycznych: Składnik znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania w produktach kosmetycznych (zał. V, pozycja 12). Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie to: 0,4 % (w przeliczeniu na kwas 4-hydroksybenzoesowy) dla pojedynczego estru, 0,8 % (w przeliczeniu na kwas 4-hydroksybenzoesowy) dla mieszaniny estrów Opinia SCCP (Scientific Committee on Consumer Products): SCCP w 2005 r. uznał Methylparaben za bezpieczny składnik produktów kosmetycznych, gdy jego stężenie nie przekracza 0,4%. SCCP w kolejnych latach (2006 r., 2011 r.) wielokrotnie poddał ocenie oraz przeanalizował nowe dostępne dane o metyloparabenie i potwierdził pierwotny wniosek. Cosmetic Ingredient Review: CIR w 2020 r. na podstawie przeglądu odpowiednich danych i poprzednich raportów oceny bezpieczeństwa uznał Methylparaben za składnik bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych w obecnych praktykach stosowania substancji i wykorzystywanych stężeniach. Maksymalne stężenie dla sumy parabenów w gotowym produkcie kosmetycznym wynosi: 0,8%. Parabeny mogą zwiększać penetrację innych składników preparatu przez skórę, dlatego nie powinny być stosowane w kosmetykach razem z innymi substancjami, których ocena bezpieczeństwa opiera się na braku przenikania.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne

Źródła danych

Ciekawostki

Metyloparaben jest jedną z pochodnych kwasu 4-hydroksybenzoesowego, które są określane jako parabeny. Są to najlepiej przebadane konserwanty, które stosuje się m.in. w kosmetykach, żywności i lekach.

Poloxamer 401

Zobacz