Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje skórę i włosy. Powstały film, wygładza powierzchnię naskórka i włosów. Olej polecany szczególnie do skóry naczynkowej i wrażliwej. Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, przyspiesza krzepnięcie krwi, działa uspokajająco i łagodząco na rumień skórny i zaczerwienienia. Ponadto uelastycznia skórę, zapobiega zmarszczkom, zawiera cenne przeciwutleniacze. Nadaje połysk, miękkość i wygładzenie suchym i szorstkim włosom.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Passiflora Iincarnata Seed Oil jest bezpieczna do stosowania w kosmetyku

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Olej z nasion pasiflory zawiera ok. 85% nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym ok. 70% kwasu linolowego (omega-6) dzięki czemu, jest to jeden z najbardziej interesujących olejów egzotycznych.

Benzoyl Peroxide

Zobacz