Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Humektant – zapobiega krystalizacji (wysychaniu) masy kosmetycznej przy ujściu butelki, tuby itp. Ponadto jest rozpuszczalnikiem dla innych substancji hydrofilowy zawartych w kosmetykach.

Działanie kosmetyczne

Substancja nawilżająca odpowiedzialna za prawidłowe nawilżenie, co zapewnia dobre funkcjonowanie skóry.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
PEG-12 jest bezpieczny do stosowania w kosmetyku. Cosmetic Ingredient Review: W swoich opiniach Cosmetics Ingredient Review (CIR), uwzględniając wszystkie dostępne dane toksykologiczne, stwierdza, że pochodne glikolu polietylenowego (PEG) są bezpieczne dla zdrowia i mogą być stosowane w produktach kosmetycznych. Wszystkie PEG-i to substancje bezpieczne, o dobrze poznanym profilu toksykologicznym. Są nietoksyczne, nie wykazują działania mutagennego czy genotoksycznego. Cosmetic Ingredient Review: W swoich opiniach Cosmetics Ingredient Review (CIR), uwzględniając wszystkie dostępne dane toksykologiczne, stwierdza, że pochodne glikolu polietylenowego (PEG) są bezpieczne dla zdrowia i mogą być stosowane w produktach kosmetycznych. Wszystkie PEG-i to substancje bezpieczne, o dobrze poznanym profilu toksykologicznym. Są nietoksyczne, nie wykazują działania mutagennego czy genotosycznego.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

syntetyczne

Źródła danych

Tagetes Patula Flower Extract

Zobacz