Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Emulgator O/W, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Pełni rolę modyfikatora reologii (czyli poprawia konsystencję powodując wzrost lepkości) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. Poprawia właściwości aplikacyjne – ułatwia rozprowadzenie preparatu na skórze.

Działanie kosmetyczne

Substancja bardzo łagodna dla skóry. Emolient. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną, która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje skórę i włosy, czyli wygładza i zmiękcza. Substancja niekomedogenna – nie powoduje powstawania zaskórników. Nadaje efekt jedwabistości na skórze. Substancja stosowana jako renatłuszczająca w preparatach myjących. Proces mycia powoduje usunięcie m.in. substancji tłuszczowych, dlatego stosuje się substancje renatłuszczające, które odbudowują barierę lipidową.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Kopolimer tlenku etylenu/ tlenku propylenu i dimetikonu może być bezpiecznie stosowany w kosmetykach. Cosmetic Ingredient Review: Bezpieczeństwo kopolimerów dimetikonu zostało ocenione przez ekspertów CIR. Nie są substancjami powodującymi podrażnienia skóry i oczu oraz nie powodują uczuleń zastosowane w steżeniu 100%. Eksperci CIR stwierdzili, że składniki te mogą być bezpiecznie stosowane w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Źródła danych

Ceteareth-4

Zobacz