Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Nadaje połysk. Wykazuje działanie regenerujące.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Olej z awokado może być bezpiecznie stosowany w kosmetykach. Bezpieczeństwo oleju z awokado zostało ocenione przez ekspertów CIR. Produkty zawierające olej z awokado nie powodowały podrażnień skóry ani uczuleń. Szerokie zastosowanie awokado jako pożywienia potwierdza bezpieczeństwo tego składnika. Eksperci CIR stwierdzili, że olej z awokado jest bezpieczny w użyciu jako składnik kosmetyków.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Olej otrzymywany w wyniku tłoczenia miąższu owoców awokado. Bogaty w witaminy: A, B, E, H, K, PP, F, nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) oraz aminokwasy.

Hydrolyzed Corn Protein

Zobacz