Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Nadaje kosmetykom zapach.

Działanie kosmetyczne

Wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe. Wspomaga układ krążenia, dzięki czemu m.in. wzmacnia włosy, zapobiega ich wypadaniu. Antyspetyk, stosowany w preparatach do cery tłustej i trądzikowej oraz kosmetykach przeciwłupieżowych. Olejek o silnym działaniu.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Olejek pieprzu czarnego może być bezpiecznie stosowany w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Brak klasyfikacji jako substancja powodująca alergie skórne, ale istnieją doniesienia naukowe, że substancja generuje znaczącą liczbę przypadków uczuleń.

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Olejek jest otrzymywany z owoców rośliny poprzez destylację z parą wodną. Roślina jest uprawiana głównie w Azji, na Madagaskarze i Sierra Leone. Olejek głównie zawiera monoterpeny i seksfiterpeny. Skład olejku może się między sobą różnić, ponieważ jest zależny od warunków w jakich jest uprawiana roślina.

Steareth-15

Zobacz