Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Modyfikator reologii – wpływa na konsystencję, powoduje wzrost lepkości fazy olejowej preparatu.

Działanie kosmetyczne

Substancja stosowana jako ścierniwo. Stosowany w pilingach jako substancja ścierająca zrogowaciały naskórek, a także w pastach do zębów. Polietylen nieskocząsteczkowy tworzy na powierzchni skóry i włosów film, który ogranicza nadmierną utratę wody z powierzchni, dzięki czemu kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza naskórek i włosy.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Polietylen jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Jednak w odpowiedzi na zarzuty, pomimo że mikroplastiki pochodzące z produktów kosmetycznych stanowią jedynie około 1% wszystkich drobin zanieczyszczających środowisko, branża kosmetyczna postanowiła dobrowolnie wycofać się z ich stosowania w kosmetykach spłukiwanych do kanalizacji. Wycofanie ma nastąpić do 2020 roku.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne

Źródła danych

Ceteth-40

Zobacz