Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Humektant, utrzymuje i zachowuje wilgoć w produkcie kosmetycznym. Zapobiega jego wysychaniu lub krystalizacji przy ujściu z butelki. Wpływa również na trwałość piany, gasząc ją. Substancja wpływa także na właściwości aplikacyjne kosmetyku – zwiększając jego lepienie i kleistość, przez co może utrudniać rozsmarowywalność gotowego produktu.

Działanie kosmetyczne

Jest składnikiem kondycjonującym włosy. Ułatwia ich rozczesywanie, nadaje miękkość, połysk. Może wpłynąć na zwiększenie objętości włosów. Ma również właściwości antystatyczne – zapobiega elektryzowaniu się włosów. Działa kondycjonująco na skórę, wygładza i poprawia jej elastyczność. Humektant w produkcie kosmetycznym zatrzymuje wodę w warstwie rogowej naskórka, wykazuje zdolność absorpcji wody z otoczenia. Ponadto stosowana jest w preparatach myjących w celu ograniczenia potencjalnego działania drażniącego anionowych substancji powierzchniowo czynnych jak np. Sodium Laureth Sulfate.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Składnik jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Według opinii Cosmetic Ingredient Review dotyczącej sześciu protein i peptydów sojowych są one bezpieczne do stosowania w produktach kosmetycznych w obecnych praktykach stosowania. Mimo, że proteiny sojowe są alergenem pokarmowym, nie powodują podrażnień ani alergii skórnych (ze względu na ich rozpuszczalność w wodzie oraz duży rozmiar cząsteczek nie są zdolne do penetracji skóry).

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Proteiny sojowe dodawane są do produktów spożywczych np. karmy dla zwierząt.

Ceteth-2

Zobacz