Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed wtórnym zakażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Potassium Methylparaben jest jednym z najlepiej przebadanych konserwantów stosowanych zarówno w kosmetykach, żywności, jak i lekach. Rozporządzenie 1223/2009: Potassium methylparaben znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych w produktach kosmetycznych (załącznik V, poz.12). Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie to 0,4 % w przeliczeniu na kwas hydroksybenzoesowy, jeśli stosowany jest jeden paraben i 0,8 % w przeliczeniu na kwas hydroksybenzoesowy, jeśli stosowana jest mieszanina kilku parabenów. Wyczerpujące oceny bezpieczeństwa stosowania parabenów w kosmetykach przeprowadzone zostały przez Komitet Naukowy ds. Produktów Konsumenckich. Komitet wielokrotnie potwierdził (2005, 2006, 2011), że stosowanie parabenów w produktach kosmetycznych jest bezpieczne. W tym zakresie Komitet dokonał obszernego przeglądu następujących zagadnień: narażenia skóry noworodka i wczesnego niemowlęcia, różnic i czynników ryzyka, które różnią się między skórą dorosłego i niedojrzałego, potencjalną estrogenność kwasu p-hydroksybenzoesowego (PHBA, wspólny metabolit parabenów). W przypadku ogólnych produktów kosmetycznych zawierających parabeny, z wyłączeniem szczególnych produktów przeznaczonych do stosowania w okolicach pieluszek, SCCS uważa, że nie ma obaw dotyczących bezpieczeństwa u dzieci (w jakiejkolwiek grupie wiekowej), ponieważ wniosek został oparty na bardzo ostrożnych założeniach, zarówno w odniesieniu do toksyczności, jak i narażenia. Ocena ryzyka zawarta w opinii SCCS/1348/10 została potwierdzona i uznana za bardzo ostrożną. Obecna waga dowodów potwierdza, że znane metabolity parabenów, PHBA i parabenów sprzężonych (glukuronidy, estry siarczanów) można uznać za nieposiadające potencjału estrogennego, na podstawie wyników badań eksperymentalnych i rozważań.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

syntetyczne

Źródła danych

Caprylyl Glycol

Zobacz