Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

• Rozpuszczalnik.
• Dodawany do produktów kosmetycznych w celu poprawy ich właściwości nawilżających.
• Regulator lepkości (wpływa na konsystencję produktu).
• Wspomaga działanie układu konserwującego w produkcie kosmetycznym.
• Wpływa na poprawę właściwości sensorycznych (aplikacyjnych) kosmetyku.

Bezpieczeństwo


Wiele osób pyta w interencie o to, czym jest propanediol, jaką pełni funkcję w kosmetykach oraz czy propanediol jest szkodliwy? Propanediol jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. CIR w raporcie z 2018 roku potwierdził, że substancja jest bezpieczna do stosowania w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne lub roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Najczęściej pozyskiwany z ziarna kukurydzy.

. Propanediol stosowany jest m.in. w kosmetykach pielęgnacyjnych (krem, serum, tonik, mgiełka do twarzy) oraz w kosmetykach do makijażu (podkład, korektor, baza pod makijaż). Może działaś jako promotor przenikania innych składników kosmetyku, zwłaszcza substancji aktywnych.

Analizuj składy kosmetyków!

Aplikacja dostępna jest na telefonach z system Android oraz iOS. Wystarczy, że klikniesz poniżej w jeden z wybranych systemów, a zostaniesz przeniesiony bezpośrednio do sklepu, by móc pobrać aplikację na swój telefon.

Amodimethicone

Zobacz