Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Działanie kosmetyczne

Prunus amygdalus dulcis oil w kosmetykach to emolient. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną, która ogranicza nadmierne odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje skórę i włosy. Stosowany w produktach do pielęgnacji włosów zapobiega ich łamliwości, wzmacnia je, nadaje połysk i regeneruje po zabiegach fryzjerskich. Uelastycznia, wspomaga regenerację skóry. Poprawia strukturę skóry, zapobiegając powstawaniu rozstępów. W produktach myjących działa renatłuszczająco.

Bezpieczeństwo Prunus amygdalus dulcis oil

Bezpieczeństwo składnika
Prunus Amygdalus Dulcis Oil jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: Bezpieczeństwo oleju ze słodkich migdałów zostało trzykrotnie ocenione. CIR w raporcie z 2017 roku uznał, że składnik można bezpiecznie stosować w produktach kosmetycznych. Wykazano, że nierozcieńczony olej i produkty zawierające 0,1%-25% oleju nie powodują podrażnień i uczuleń. Nie stwierdzono wrażliwości na działanie promieni słonecznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko Prunus amygdalus dulcis oil

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie Prunus amygdalus dulcis oil

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Olejek ze słodkich migdałów zawiera głównie nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy i linolowy. Bogaty w witaminę A, E oraz witaminy z grupy B. Ma postać jasnożółtej cieczy o łagodnym, słodkawym zapachu i smaku. Olej znajduje zastosowanie również w olejowaniu włosów i masażu.

Magnesium PCA

Zobacz