Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Działanie kosmetyczne

Emolient. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną, która ogranicza nadmierne odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje skórę i włosy. Natłuszcza i wzmacnia barierę lipidową naskórka. Przeciwutleniacz – zwalcza i neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry. Olej wykorzystywany w celu leczenia trądziku poprzez działanie przeciwzapalne – łagodzi stany zapalne skóry i przyspiesza ich gojenie. W produktach anti-age odpowiada za zwiększenie sprężystości skóry, uelastycznienie i spłycenie zmarszczek poprzez wspomaganie syntezy kolagenu.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Punica Granatum Seed Oil jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: Bezpieczeństwo oleju z pestek granatu zostało ocenione przez ekspertów CIR w 2017 roku. W badaniach wykazano, że zastosowanie składnika nie powoduje działania drażniącego oraz uczulającego.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

W składzie soku z granatu znajduje się przede wszystkim ogromna ilość polifenoli, które są bardzo pożądanymi przeciwutleniaczami.

Lactamide MEA

Zobacz