Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Działanie kosmetyczne

Utleniacz stosowany głównie w farbach do włosów trwale zmieniających kolor. Wraz z innymi składnikami zmienia kolor włosów. Substancja keratolityczna, złuszcza naskórek. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie skóry. Wykazuje działanie antyseptyczne. Ma szczególne zastosowanie w produktach do cery trądzikowej. Działanie zależne jest od stosowanego stężenia substancji.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Resorcinol jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Rozporządzenie 1223/2009 dotyczące produktów kosmetycznych: Resorcinol znajduje się na liście substancji, które mogą być zawarte w produktach kosmetycznych wyłącznie z zastrzeżeniem określonych ograniczeń (zał. III, pozycja 22). Jeżeli występuje jako substancja do farbowania włosów w utleniających produktach do farbowania włosów, po zmieszaniu w warunkach utleniających maksymalne stężenie stosowane na włosy nie może przekraczać 1,25%. Na etykiecie produktu należy umieścić następujące informacje: -Stosunek zmieszania -„ Barwniki do włosów mogą wywoływać silne reakcje alergiczne. -Proszę przeczytać instrukcje i przestrzegać ich. -Produkt nie jest przeznaczony dla osób poniżej 16 roku życia. -Tymczasowe tatuaże na bazie czarnej henny mogą zwiększyć ryzyko wystąpienia alergii. -Nie farbować włosów, jeśli: — na twarzy występuje wysypka lub skóra głowy jest wrażliwa, podrażniona i uszkodzona, — kiedykolwiek wystąpiła reakcja na farbowanie włosów, — w przeszłości wystąpiła reakcja na tymczasowy tatuaż na bazie czarnej henny -Zawiera rezorcynę. -Dobrze spłukać włosy po użyciu. -W przypadku dostania się preparatu do oczu natychmiast przepłukać je wodą -Nie stosować do farbowania rzęs lub brwi” Jeżeli składnik znajduje się w produktach przeznaczonych do barwienia rzęs, po zmieszaniu w warunkach utleniających maksymalne stężenie stosowane na rzęsy nie może przekraczać 1,25% i jest on przeznaczony tylko do użytku profesjonalnego. Na etykiecie produktu należy umieścić następujące informacje: -Stosunek zmieszania -„Tylko do użytku profesjonalnego -Zawiera rezorcynę. -Produkt może wywoływać silne reakcje alergiczne. -Proszę przeczytać instrukcje i przestrzegać ich. -Produkt nie jest przeznaczony dla osób poniżej 16 roku życia. -Tymczasowe tatuaże na bazie czarnej henny mogą zwiększyć ryzyko wystąpienia alergii. -Nie należy farbować rzęs, jeżeli: — na twarzy występuje wysypka lub skóra głowy jest wrażliwa, podrażniona i uszkodzona, — kiedykolwiek wystąpiła reakcja na farbowanie włosów lub rzęs, — w przeszłości wystąpiła reakcja na tymczasowy tatuaż na bazie czarnej henny. -W przypadku dostania się preparatu do oczu natychmiast przepłukać je wodą.” Jeżeli składnik znajduje się w płynach i szamponach do włosów, jego maksymalne stężenie w gotowym preparacie wynosi 0,5%. Na etykiecie produktu należy umieścić informacje: zawiera rezorcynę. Opinia SCCS (Scientific Committee on Consumer Products): SCCS w 2010 r. na podstawie dostępnych danych i poprzednich opinii (2008 r.) uznał Resorcinol za substancję nie stwarzającą zagrożenia dla zdrowia konsumenta w preparatach utleniających do farbowania włosów o maksymalnym stężeniu substancji 1,25%, z wyjątkiem potencjału uczulającego. Resorcinol jest silnym środkiem uczulającym. Cosmetic Ingredient Review: CIR w 1986 r. uznał Resorcinol za bezpieczny składnik produktów kosmetycznych w obecnych praktykach stosowania i wykorzystywanych stężeniach. Substancja posiada łagodny potencjał drażniący skórę i rzadko wywołuje reakcje alergiczne. CIR w 2006 r. na podstawie nowych danych potwierdził pierwotny wniosek i postanowił nie otwierać ponownie oceny bezpieczeństwa.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Według zharmonizowanej klasyfikacji i oznakowania (CLP) zatwierdzonej przez Unię Europejską, substancja ta jest szkodliwa w przypadku połknięcia (zaklasyfikowana jako substancja stwarzająca zagrożenie H302) oraz powoduje poważne podrażnienia skóry i oczu. Klasyfikacja CLP odnosi się wyłącznie do substancji w czystej postaci. Resorcinol w produktach kosmetycznych występuje w niskim stężeniu i nie powoduje takich efektów jak substancja w postaci czystej (100%).

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Klasyfikacja Skin Sens. 1 i Skin Sens. 1B przekazana przez firmy ECHA w zgłoszeniach CLP wskazuje, że substancja ta może powodować alergię. Resorcinol został sklasyfikowany jako substancja o silnym działaniu alergizującym. Jednak w testach płatkowych przeprowadzonych na 1187 pacjentach w University Hospitals KU Leuven, tylko 5 testów dało pozytywny wynik.

Wpływ na środowisko

Według zharmonizowanej klasyfikacji i oznakowania (CLP) zatwierdzonej przez Unię Europejską, substancja ta jest bardzo toksyczna dla organizmów wodnych. Klasyfikacja CLP odnosi się tylko do substancji w postaci czystej.

Pochodzenie

Syntetyczne

Źródła danych

Paullinia Cupana Seed Extract

Zobacz